Leefbaarheid en voorzieningen in de kernen

De Dorpshuizen kunnen blijven voortbestaan en opgelucht adem halen! Wel is er nog werk aan de winkel voor de langere termijn. De schulden bij de Dorpshuizen worden door de gemeente kwijtgescholden en tegelijkertijd gaan de Dorpshuizen zelf voor het onderhoud sparen. Hiermee heeft de gemeente in één keer 1,3 mln euro beschikbaar gesteld. Op 9 juni is ook het besluit genomen over het Dorpshuis Hauwert om daar 495.000 voor beschikbaar te stellen. GemeenteBelangen gaat nu aan de slag om de Dorpshuizen op lange termijn levendig en levensvatbaar te houden!

Ook de woningmarkt trekt weer aan. Vanaf 2018 bouwt Kuin BV maximaal 89 woningen in het plan Tripkouw-Oost in Midwoud. Ook zijn de kaderstellende notities voor het voormalige DEK-terrein in Medemblik en het SEW-terrein inmiddels vastgesteld. Uiteraard houden we er aan vast dat in Abbekerk woningen bijgebouwd worden.

We werken aan een gezonde toekomst voor zwembad De Zeehoek in Wervershoof. Ondanks een bezoekersaantal van 95.000 per jaar is er dit moment een jaarlijks exploitatietekort van 200.000 en dat dreigt alleen maar op te lopen. Hiermee loopt het zwembad gevaar om failliet te gaan. Naast het zwembad Zuiderzee wil GemeenteBelangen in ieder geval nog een overdekt en openbaar toegankelijk zwembad binnen onze gemeentegrenzen hebben. We gaan onderzoeken of het grondgebied achter zwembad De Zeehoek hiervoor ingezet kan worden. Ook kijken we naar de beheersvorm (via de Stichting of eventueel een commerciële partij). Eventueel een andere locatie behoort ook tot de mogelijkheden. Dat zal wel een meerwaarde moeten vormen ten opzichte van de huidige locatie.

Sportverenigingen staan bij GemeenteBelangen hoog in het vaandel. We vragen meer zelfwerkzaamheid bij de verenigingen zelf, maar de bezuinigingen op grootschalige renovaties hebben we geschrapt. Ook is de bezuiniging op het jaarlijks onderhoud weggestreept.

De Dorpsraad Abbekerk en Lambertschaag heeft in nauwe samenwerking met de gemeente een avond over  Leefbaarheid georganiseerd. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren. De kernen veranderen. De gemiddelde leeftijd van de inwoners stijgt. Ook de inwoners veranderen en willen meer invloed: de tijd waarin de gemeente vrijwel alles alleen bepaalde, is voorbij. Nu ontmoeten inwoners en gemeente elkaar steeds vaker op om samen te zoeken naar ideeën en oplossingen.

Veel is al in gang gezet, maar we zijn er nog niet! Samen met burgers, besturen, verenigingen en bedrijfsleven willen we onze voorzieningen en leefbaarheid in de kernen op peil houden!

Wij wensen iedereen een fijne zomerperiode!

Fractie GemeenteBelangen

Luiten Plekker, Roel Braaksma, Piet Mosch, Jan van IJzerloo, Ferdinand Diergaarde en Tiny van Diepen